dissabte, 28 de juliol del 2012

Diferents estils de disfresses (1986-89)


1986. Pescadors de l’Escala

La Colla va entrar a formar part de l’Agrupació de Colles de Carnaval de Reus (ACOCA), a la que hi van enviar dos representants, en senyal que la nostra és una colla seriosa i de futur, i no un grup que es fa i desfà per carnaval. La Junta comença amb les primeres accions d’enginyeria financera per fer arribar els diners: es busquen els primers patrocinadors i fins i tot es sorteja una mona de Pasqua.

Aquest any van apostar per una cosa nostrada: els pescadors, les havaneres i el rom cremat. Mentre la Colla es disfressava de pescadors, amb una samarreta marinera de ratlles blanques i blaves i gorres de llops de mar, dos components de la Colla es van disfressar de Neptú i de Sirena per donar un toc de color i d’humor.

Van llogar un grup d’havaneres, els Cavall Bernat, per ambientar, i  van posar-lo a dalt de la carrossa, però no es sentien, tot i que cantaven en llauna i, a més, com estaven de promoció, no hi havia manera de que canviessin el repertori.

Per fer la carrossa una casa de conserves els hi van deixar un far i  “El brigada” es va encarregar de fer-li un peu com si fos un penya-segat. Tants sacs de guix va gastar, que no es va arribar a eixugar mai.

L’enginyer, com que no sabia que fer amb tants aprenents a “carrossaires”, perquè no marxessin a fer timbes al bar, va fer-li pintar les baranes de la carrossa, amb una particularitat molt reusenca: fer-ho quan encara no està muntada la carrossa, començant així la mítica era dels xandalls pintats a joc amb el color de les baranes, tradició que durarà fins ben entrat el segon decenni de la colla.

També es deixen caure per primera vegada a l’Expro-Profit, la Fira Catalana de la Consumició que es fa a la plaça de Prim on tot un seguit de colles ofereixen un esmorzar, que amb el temps s’ha convertit en un dinar, popular. Per la nostra primera aportació, repartim rom cremat, que degut al fred que hi feia a la plaça aquell any, la nostra va ser la colla que va tenir les cues mes llargues de reusencs. 



1987. Mariatxis


Desprès d’un parell d’anys anant amb disfresses senzilles, a la Colla li va agafar la fal·lera d’anar macos. En aquest moment van iniciar-se en el món de la passamaneria i la “lentejuela” i el seu temple “La Caterineta”.

La disfressa duia mils de lluentons cosits a mà per cada membre de la Colla fins que van tenir una revelació: existeix la cola Avión,  que les aferra i no cauen. Els dibuixos amb “lentejuelas” van deixar de ser una tortura i es van escampar per tota la disfressa i el barret. Com que van quedar prou be, van quedar segons al primer Concurs de Disfresses del Carnaval de Reus, obtenint una copa enorme. Però, n’hi havia un altre de disfressa de mexicans, que havia costat una fortuna, i no es van prendre gaire be que unes “modistetes” els hi passessin la mà per la cara, i del rebombori que es va muntar, no hi ha tornat a haver més concursos.

Aquest any “carrosserament” parlant va ser molt emblemàtic dins la colla, ja que és l’any de la guitarra gegant, que si es descuiden una mica queda en bandúrria, perquè cada cop que se la miraven li trobaven una forma més estranya i la retallaven.

A banda de la guitarra, es va posar una gran font lluminosa, feta amb flors de plàstic, que es van utilitzar al enterrament per fer una gran corona, per dir adéu al nostre carnestoltes, amb la que deixàvem ben palesa la nostra tristor. Aquesta carrossa va ser un dels muntatges més espectaculars que s’han fet en aquesta colla.

Per primer cop, la colla comença a buscar fonts de finançament externs per poder créixer i fer front a les despeses que suportava, més elevades cada any, i així es llança al món de la publicitat, apart de la propaganda, i edita la seva primera revista publicitària on fa ressò de tots els actes de la colla.





1988. Els bufons del regne

Aquest any van decidir anar de bufons i riure i fer riure a tothom amb els nostres jocs i els nostres balls.  
               
La disfressa consistia en un vestit verd amb serrells vermells i un gran barret de banyes, les quals anaven farcides boletes de “porexpan” tant “volàtils” que s’escolaven per tot arreu. També portaven uns cascavells, tant a les cames com als braços i al coll, que delatava la seva presència d’una hora lluny.  Per primer cop, dúien la cara tapada per un antifaç, fet impensable fins a les hores.
 
Tenien, com bons bufons que eren, la seva particular reina, l’estimat “Brigada”, que va fer palès el seu bon humor portant a terme, amb molta dedicació i sobre tot amb molta gràcia, la tasca de reina de tots nosaltres.


El motiu que es va escollir per la carrossa va ser un castell amb la seva torre, els seus merlets  i,  com no podia faltar, el seu estendard. 


1989. L’any de les papallones

La disfressa que van escollir aquest any, apart de ser molt primaveral, va ser una de les més difícils de fer,  no per la complexitat de la roba, sinó per poder arribar a mantenir dretes les ales sense no semblessin una altra cosa. 

La disfressa era un vestit fet de ras de carnaval negre, i dues ales vermelles amb motius de colors i passamaneria daurada, portant  la cara tapada amb una màscara de plomes.

A la carrossa  van fer-hi una papallona de grans ales.

A l’Expro-Profit, es van decantar per vendre un producte específic i no el que donaven de propaganda. Així doncs, van decidir apostar per vendre Frankfurts, i es munta tota una infraestructura per poder portar a terme la idea. “L'enginyer” prepara una planxa industrial que s’adapta a un fogó, per fer paelles de gas butà, i cap a la plaça. Vista en perspectiva, l’aposta no va ser tant descabellada, ja que ens ha donat més alegries que trasbalsos.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada